New-Ver

Semoga bermanfaat untuk semua – sila share!

Dalam menangani penyakit CKD, apa yang selama ini dianggap baik untuk kesihatan tidak semestinya boleh dipraktikkan — contohnya, lebihkan memakan sayur, satu tabiat pemakanan yang digalakkan, tidak semestinya bermanfaat untuk sesetengah pesakit CKD, malah boleh menjejaskan kesihatan mereka. Satu lagi tabiat pemakanan yang dikongsi orang ramai adalah untuk makan menggunakan Pinggan Suku-Suku Separuh; ia mungkin boleh digunakan sebagai panduan pengawalan porsi untuk CKD Tahap 2 dan 3, tetapi tidak sesuai untuk CKD Tahap 4 dan 5 (Tanpa Dialysis). Diet pesakit CKD yang tidak menjalani dialysis (atau Non-Dialysis) tidak boleh digunapakai oleh pesakit CKD yang menjalani dialysis.

[pms-restrict]

Anda boleh lihat bahawa jenis diet sihat yang popular berkemungkinan tidak boleh diamalkan oleh pesakit CKD, malah diet CKD juga tidak boleh dikongsi antara sesama pesakit yang berada di tahap berbeza — ini disebabkan keperluan nutrien harian penghidap CKD bergantung pada peringkat penyakit dan ujian darah masing-masing. Ada pesakit CKD yang perlu mengurangkan pengambilan satu atau lebih mineral dari kumpulan elektrolit, ada juga yang perlu melebihkan pengambilannya — tetapi kebanyakan di kalangan pesakit CKD perlu mengurangkan memakan protein haiwan.

[/pms-restrict]

Oleh itu, ia amat penting bagi penghidap CKD atau penjaga untuk berbincang dengan pakar dietetik atau kesihatan terlebih dahulu tentang apa yang terbaik sebelum mengubah cara pemakanan. Individu dengan masalah buah pinggang juga biasanya akan dinasihatkan agar tidak mengambil sebarang sediaan herba dan sesetengah produk suplemen kecuali dicadangkan oleh doktor. Sebarang perubahan diet atau ubat yang diperlukan mesti dibawa bincang dengan pakar kesihatan kerana ini melibatkan kesesuaian antara individu dengan ubat atau suplemen, serta pemantauan yang ketat.

error: Content is protected !!